כיריים גז מהווים אמצעי וותיק וטוב לבישול מזון. עם הזמן, הצטרפו לכיריים גם מחממי מים, מייבשי כביסה שפועלים על גז ואפילו מכוניות ש"שותות" גז במקום להשתמש בדלק. מכיוון שמדובר בחומר שעלול להיות דליק ולהתלקח ודליפה עלולה אף לגרום למחנק, חשוב לדעת יותר על תקלות גז. נסביר על תקלות נפוצות, איך מזהים, מה עושים, את מי מזמינים כדי לתקן.
כך תזהו דליפת גז מסוכנת
באופן טבעי, גז פחמימני מעובה (הלא הוא גז בישול), איננו פולט ריח. זהו חומר טבעי חסר צבע ונטול ריח אולם חברות הגז מוסיפות לו חומר בעל ניחוח ברור. זיהוי דליפה, אם כן, מבוסס על חוש הריח שלנו. יחד עם זאת, אם מדובר בבית מאוורר והדליפה איננה גדולה, אנו עלולים שלא להרגיש בכל סימן לכך. חשוב להכיר סימנים לכך שבמקום כלשהו, בכיריים או בצנרת עצמה, ישנה דליפה.
עקבו מעת לעת אחר חשבון הגז או אחר המונה. אם המונה מראה על צריכה בשעה שכל המבערים בכיריים סגורים ואין שימוש במכשיר אחר הפועל על גז, זאת אומרת שישנה דליפה. אם חשבון הגז עלה במידה מהותית לא רק בערך השקלי (שיכול לנבוע משינויי מחיר), ככל הנראה ישנה דליפה. במקרה של תקלה מסוג זה, יש לקרוא בהקדם לגורם מוסמך שיגיע לתקן.
איך תקטינו את הסבירות לתקלות גז?
הדרך הנכונה להקטין למינימום את הסיכוי לתקלות במערכת הגז היא להתקשר לשירות של ספק גז מורשה. משרד האנרגיה מפרט בכל עת באתר האינטרנט את רשימת ספקי הגז המורשים ואילו שירותים הם מורשים לספק. ספקים מורשים עוברים תהליכי רישוי ופיקוח, הם עושים שימוש במערכת תקניות ונדרשים לבצע ביקורת תקופתית לזיהוי סימני תקלה ובעיות אחרות. בנוסף לכך, חשוב לגלות עירנות לכל סוג של תקלה, דליפה או צינורות גז פגומים, תקלות בכיריים וכדומה. בנוסף, כאשר אינכם עושים שימוש במערכת למשך פרק זמן ארוך, מומלץ לסגור את ברז הגז. פעלו כך לפני יציאה לחופשה, נסיעה לחו"ל וכדומה.
צינור גז פגום
תקלות גז עלולות להיגרם כאשר לא שמים לב לצינור שמתחבר לצרכן (לכיריים, גריל גז וכדומה). בדקו מעת לעת שהצינור נראה תקין וללא סדקים. שימו לב שהוא איננו מכופף, רפוי או מתקלף. וודאו שהוא לא נתפס בקצה של דלת או בכל אביזר אחר. כאשר מגיעה אליכם ביקורת, וודאו כי הטכנאי בודק היטב את הצינורות ובמידת הצורך – מחליף אותם.
מי מורשה לתקן תקלות גז?
ביצוע ביקורת או תיקון של תקלות גז יכולים להתבצע אך ורק על ידי אנשי מקצוע מוסמכים, כלומר טכנאי גז. כמו חשמלאים, גם טכנאי גז מסווגים על פי רמות שונות. הרמה הבסיסית היא טכנאי גז רמה אחת, מעליו ישנו טכנאי ברמה שתיים, שלוש וארבע. טיפול במערכת ביתית יכול להתבצע על ידי טכנאים ברמה אחת או שתיים. טיפול במערכות גז עסקיות ותעשייתיות, עם לחצים משמעותיים או מורכבות טכנית, מתבצעים על ידי טכנאים בכירים יותר. כאשר מזמינים את ספק הגז המורשה, הוא יביא טכנאי מטעמו. חשוב לדעת שניתן להזמין גם טכנאים פרטיים, אך יש לבדוק שהם אכן בעלי תעודת הסמכה כחוק.
אוי, הכיריים לא פועלים – מה עושים?
אם הכירים אינם פועלים, התקלה הכי נפוצה היא סתימה בחלק של המבער שנקרא דיזה. זהו החלק שדרכו יוצא הגז. ניתן לנסות לבצע ניקוי באמצעים מטלית לחה בלבד. חומרי ניקוי עלולים לגרום לסתימה חמורה יותר. במידת הצורך, אפשר להיעזר בטכנאי שיוכל לנקות בעזרת אוויר בלחץ.
אולי יעניין אותך גם: