בבניינים חדשים מקובל כיום להקים תשתית גז תת קרקעית, אולם בבתים וותיקים יותר, המצב שונה. בבתים וותיקים ובחלק מהבניינים החדשים שבהם לא מותקן צובר גז, אספקת הגז נעשית אך ורק על ידי בלוני גז. בלונים אלה מגיעים אל הצרכנים, בכל רחבי הארץ, באמצעות משאיות החלוקה של הספק. על פי משרד האנרגיה, קיימים כמה עשרות ספקיות גז בעלות רישיון, המורשות לספק בלונים תקניים, לצרכנים. בנוסף, מכלים קטנים יותר יכולים לשמש גריל גז.
אילו בלוני גז מקובלים בישראל?
מכלי גפ"מ (גז פחמיני מעובה) הנפוצים בישראל הינם בשני גדלים סטנדרטיים. בלונים קטנים הינם במשקל של 12 קילוגרמים ואילו הגדולים הינם במשקל של פי ארבע מזה – 48 ק"ג. על מנת לבצע החלפה, על הצרכן לפנות לספק הגז ששמו מופיע על חשבונית התשלום.
האם הצרכן אמור לשלם עבור החלפת בלון?
כאשר בלון גז מתרוקן, ספק הגז של כל אחד ואחת מאיתנו אמור לבצע החלפה כנדרש. חברות הגז משתמשות בצי של משאיות חלוקה אשר מחליף בלונים ישנים וריקים בבלונים שמולאו לא מכבר. החלפה רגילה איננה כרוכה בתשלום. במידה וצרכן מבקש מהספק לבצע החלפה דחופה, לרוב הדבר נעשה בתשלום.
כיצד ניתן להזמין החלפה של בלונים?
מקובל כי לכל דייר מספקים שני בלוני גז. כאשר מדובר בצרכנים בעלי צריכה מיוחדת, כגון למשל גופים עסקיים, מסעדות וכדומה, ניתן להסדיר מול הספק אספקה של כמות גדולה יותר. לצורך ביצוע ההחלפה ניתן להתקשר לחברת הגז שלכם. חלק מהחברות כיום ממליצות לבצע את ההזמנה בצורה ממוחשבת. כלומר ממלאים פניה באתר האינטרנט, בצירוף מספר לקוח וסוג הבקשה (כגון הזמנה רגילה או דחופה). הדבר הנוח ביותר הוא להזמין בלון חדש כאשר אחד מהבלונים שברשותכם התרוקן ונגמר. ניתן לזהות שהבלון מרוקן שכן בצורה הדרגתית כמות הגז במיכל יורדת והמבערים בכיריים נחלשים.
איך אפשר לדעת שקיבלתם בלון גז תקין ומלא?
לקוחות של חברות הגז המורשות, שפועלות ברישיון, יכולים להניח שאספקת הבלונים נעשית כחוק. הבלונים מלאים כנדרש כך שהלקוח לא מקבל מיכל ריק למחצה. כפי שציינו קודם לכן, ישנם שני משקלים של בלונים הקיימים בישראל. במידה וחוששים כי קיבלתם מיכל שאיננו מלא, אפשר לשקול את הבלון. שימו לב שעל המיכל רשום המשקל.
מה צריך לדעת על בלוני גז לגריל?
אומרים שישראלים אוהבים לנפנף (על המנגל), אבל העובדות לא משקרות – הרבה יותר אנשים כיום מעדיפים להשתמש בגריל גז במקום להשתמש במנגל פחמים. אם אתם צריכים בלונים לגזיה או למנגל, להלן כמה עובדות על מכלים שמתאימים לגריל שלכם:
- ניתן להשיג כיום בלונים בשלל משקלים.
- בלונים מיטלטלים, שניתן לשאת בקלות לקמפינג או להשתמש בהם בגינה הפרטית יכולים לשקול הרבה פחות מבלונים המחוברים לכיריים.
- משקל המכלים יכול להיות פחות מרבע קילו, ישנם דגמים ששוקלים 2.5 ק"ג, 5 ק"ג ועוד.
- לסוגים מסוימים של גזיות אפשר להשתמש במיכל חד פעמי. במיכל כזה אין שסתום ויש לנקב אותו ולמקם את המבער לצורך שימוש. כשהבלון ריק, לא ניתן למלא אותו מחדש.
- כדי לבדוק אם בלון לגריל עומד להתרוקן תוכלו לנער אותו קלות. הגז הדחוס בפנים נמצא במצב נוזלי ותוכלו לשמוע את הנוזל משקשק.
- שיטה נוספת ויותר מדויקת לבדוק אם ישנו גז בתוך הבלון – שפכו עליו מעט מים. הגז הדחוס מקרר את המים. כלומר, עד לגובה שבו ישנו גז, המים יהיו קרים למגע. היכן שנגמר, המים לא יתקררו.
אולי יעניין אותך גם:
סופר גז – מידע מקיף על פעילות החברה וסניפיה ברחבי הארץ
פז-גז – מבט מקרוב על חברת הגז פז-גז
פז מוביל (הובלת דלק) – מבט מקרוב על פעילות חברת פז מוביל