בעבר, אספקת גז לצרכנים, פרטיים או מוסדיים, התנהלה אך ורק באמצעות שיטת הבלונים. מיכלי גז דחוס מובלים באמצעות משאיות חלוקה. אך זו לא הכוונה כאשר מדובר על מערכת של גז מרכזי. בשורות הבאות נסביר מה צריך לדעת בנושא ולמי זה מתאים.
מערכת מקובלת בבנייה חדשה
מערכת של גז מרכזי (או, מערכת גז מרכזית) הינה צורה חדשנית של אספקת גז לצרכן. זוהי הצורה העיקרית שבה מקבלים כיום גז, צרכנים חדשים בבניינים משותפים. כמעט בכל פרויקט בנייה הנחת העבודה היא שלמבנה תחובר מערכת גז מרכזית שחוסכת את הצורך בחיבור הבניין לבלונים.
האם ניתן להקים גז מרכזי בבניינים ישנים?
אין מניעה עקרונית להתקין מערכת לאספקת גז מרכזי גם בבניינים ישנים. הדבר אכן מתבצע אך לצורך מעבר שכזה יש צורך בהסכמת הדיירים. כמו כן צריך לבצע השקעה בהקמת מערכת כזאת ובדיקות שניתן להקים אותה בהתאם למגבלות מסוימות שעשויות להיות קיימות. על מנת לבדוק ביצוע מעבר למערכת מסוג זה צריך לפנות לספק גז מורשה.
מה עדיף, גז מרכזי או גז בבלונים?
מערכת גז מרכזי נחשבת לעדיפה יותר ומשרד האנרגיה מפרסם כי הסיבה היא – בטיחות. עשויים להיות הבדלים בעלויות בין שימוש בגז מבלונים לבין שימוש בגז מרכזי, אולם מבחינה בטיחותית אין ספק. מערכת מרכזית ומודרנית בטוחה הרבה יותר מכל מערכת לאספקת גז בבלונים. חשוב לציין כי בבניין שבו מוקמת מערכת מהסוג הזה אין אפשרות להתנתק ולבחור להתחבר לבלוני גז ישנים. המערכת משותפת נחשבת לבטיחותית, בין היתר משום שהיא מוטמנת מתחת לפני הקרקע. בכך, מונעים מפגעים לא אסתטיים או נזקים למערכת חשופה וגלויה. המערכת המרכזית יכולה לשרת בניין אחד בלבד או כמה בניינים. אופן הפעולה דומה בשני המקרים.
מי בוחר את ספק הגז של גז מרכזי?
משרד האנרגיה מגדיר ספקי גז מורשים, שכל אחד מהם יכול לספק גז מרכזי לצרכן. דיירי הבניין חופשיים לבחור את הספק כראות עיניהם. אפשר להתנתק מספק אחד ולעבור לספק מורשה אחר, כאשר עומדים בתנאי החוק. החוק קובע כי צריכה להיות הסכמה לגבי ביצוע המעבר. אם רוב הדיירים מעוניינים בכך, מעבירים את החתימות לספק החדש. הספק החדש מטפל בכל הנושא מול חברת הגז הקודמת.
אספקת גז רציפה ושוטפת
גורמים בענף מסבירים כי גז מרכזי איננו מבוסס רק על מערכת בטוחה וחדישה יותר. גז מרכזי גם מבטיח לצרכנים אספקת גז רצופה ושוטפת. אין צורך לפנות לספק לצורך החלפת בלונים ולא נוצרים מצבים של מחסור. האספקה באחריות ספק הגז והיא נעשית בצורה מאורגנת, בטוחה וקבועה.
איך דואגים לבטיחות השוטפת?
המערכת כאמור נחשבת לבטיחותית מאוד, אך הדבר לא מתנהל מעצמו. חברת הגז מחויבת לבצע בדיקות במערכת מדי מספר שנים. הבדיקות הללו, שנעשות על ידי טכנאים מוסמכים מאפשרות לבצע פעולות תחזוקה רצויות, לבדוק שאין בלאי טבעי ובמידת הצורך, נעשים תיקונים. תיקונים שוטפים במערכת יכולים לכלול תיקוני צנרת, איתור דליפות ובדיקות נוספות במערכת כגון בברזי הגז ועוד.
איך יודעים כמה גז צורך כל דייר?
למרות שגז מרכזי, או בשמו הנוסף צובר גז, מבוסס על מערכת משותפת, אין שום בעיה לבדוק מהי הצריכה הפרטית. לכל דייר, כלומר לכל דירה, ישנו מונה. מונה הגז עוקב אחר הצריכה וכך יודעים כיצד לחייב כל צרכן. החיוב נעשה על פי כמות הגז שנצרכה פלוס דמי שימוש קבועים.
מהי אחריות הוועד בנוגע למערכת הגז?
וועד הבית איננו אחראי למערכת או לתחזוקה. החוק מחייב חברות גז לבצע את הטיפולים, הבדיקות והתחזוקה השוטפים.
אולי יעניין אותך גם: