האם בדרום הגולן, בבטן האדמה, בעומק של כקילומטר וחצי מסתתר אחד ממשאבי הטבע החשובים בעולם? האם בארצנו שוכן אחד ממאגרי הנפט הגדולים במזרח התיכון? הגיע הזמן לגלות….
ב-2012 החליטה מדינת ישראל לבדוק האם אכן מסתתר שם נפט והוציאה מכרז לחיפוש הנפט בגולן, אליו ניגשו 2 חברות.
חברת אפק חיפושי נפט, מקבוצת Genie Energy הבינלאומית, זכתה במכרז וקיבלה רישיון לחיפוש נפט וגז טבעי בדרום הגולן (רישיון "נס"), זאת לאחר שהגורמים המקצועיים במדינה בחנו את הניתוח הגיאולוגי המקיף שביצענו ואת איתנותה הפיננסית ורמתה המקצועית של החברה.
הרישיון מקנה לחברה את הזכות לבצע פעולות לחיפוש נפט וגז בדרום רמת הגולן, זאת לאחר שהתקבל אישור מהוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
בשורות החברה מומחים בינלאומיים בעלי ניסיון עשיר בתחומי הגיאולוגיה, המים, הנפט, הגיאופיזיקה וההנדסה. אנו עובדים בשיתוף הדוק עם מיטב חברות הייעוץ והשירותים בתחום בישראל ובעולם – בהן גם המכון הגיאופיזי הוותיק והמוכר.אנו פועלים כל העת בהתאם להנחיות הרשויות המוסמכות – משרד האנרגיה והמים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות ועוד.
אנו מחויבים להקפיד על שקיפות מול כל הגורמים הרלוונטיים, בהם נציגי המועצה האזורית גולן, רשות המים, רשות הטבע והגנים, השירות ההידרולוגי, המשרד להגנת הסביבה ונציגי היישובים בשטחן פועלת החברה.
המסע שלנו אל מעמקי האדמה מתחיל ב-1981, אז חברת מקורות ביצעה קידוח מים שיגרתי בעין סעיד שבדרום הגולן. הקידוח לא צלח – הקודחים דיווחו על מים עכורים שלא ראויים לשתייה והפסיקו באופן מידי את הקידוח. אך מה הייתה הסיבה לעכירות הזו?
בדיקה קצרה העלתה שנפט טבעי שיצא מבטן האדמה הוא שהוביל לכך. למרות הממצא המרעיש, עובדה זו לא זכתה להתייחסות ממשית.
30 שנה לאחר אותו קידוח מים "כושל", המומחים שלנו ביצעו ניתוח מחודש של הנתונים שנאספו במהלך הקידוח המדובר. העדויות שנמצאו בדגימות תת-הקרקע שנלקחו במהלך הקידוח חיזקו את ההערכה כי בגולן מסתתר אחד ממאגרי הנפט הטבעי הגדולים במזרח התיכון.
מומחי חברת אפק שהם בעלי ניסיון של עשרות שנים בחזית תעשיית הנפט העולמית לא הסתפקו בכך. מודלים גיאולוגים הבוחנים את חום תת-הקרקע, את השכבות השונות בעומק האדמה המוליכות החשמלית ועוד, נבנו במשך חודשים ארוכים וחיזקו גם הם את ההשערות הראשוניות בדבר מאגר נפט טבעי גדול בגולן.
אחרי שבמשך שנתיים ביצענו את כל הבדיקות המקדימות, ניתחנו את השטח ובנינו מודלים מהמתקדמים בעולם, כעת רק נותר לראות אם כל זה בכלל נכון.
אנחנו נגלה לכם סוד. יש סיבה שמדינת ישראל לא מחפשת נפט באופן עצמאי. ההוצאות הכספיות הגדולות לצד הסיכון הגבוה והסטטיסטיקה הלא מחמיאה שמדברת על סיכוי של כ- 6% בלבד למציאת נפט, גרמו למדינת ישראל להעביר את חיפושי הנפט לידי יזמים פרטיים.
בשונה מתחומים אחרים, ההוכחה הסופית היחידה להימצאותו של נפט אפשרית אך ורק על ידי ביצוע קידוחי החיפוש.
רק לאחר שנמצא נפט, נמפה את גודל המאגר ונוכיח שהשערותינו אכן נכונות, רק אז נוכל להגיש למדינת ישראל בקשה להכיר בממצאינו כ"תגלית". רק לאחר שהליך זה יאושר נצטרך לפנות אל מוסדות התכנון והבנייה, להכין תכניות עבודה מפורטות הכוללות, בין היתר, תסקיר השפעה על הסביבה, זאת בכדי לקבל זכות ארוכת טווח להפקה מסחרית בשטח.
רישיון חיפוש הנפט ניתן לשטח שמדרום לעיר קצרין ועד לגבול הדרומי של הגולן. בכדי לצמצם את השפעת קידוחי החיפוש על הסביבה ועל התושבים, בחרנו בקפידה עשר נקודות בלבד הפרושות בשטח הרישיון, זאת בתיאום עם המועצה האזורית גולן וכל הגורמים הרלוונטיים.
אנחנו מאמינים כי כמות הנפט הטבעי שנמצא באדמת הגולן עשויה לחולל שינוי של ממש לעתיד המדינה וצפויה להכניס לקופתה לפחות 5 מיליארד שקל בשנה.
עם 5 מיליארד שקל אפשר לפתור את הגירעון בתקציב ולטפל סוף-סוף ביוקר המחיה; בסכום הזה אפשר להחיל את חוק חינוך חינם, לבנות מאות כיתות חדשות, להוסיף מזגנים ומחשבים ולשפר את שכר המורים; עם ההכנסה למדינה ממסים ותמלוגים נוכל סוף-סוף לסייע לניצולי השואה, להוזיל את שכר הלימוד לסטודנטים ולהעלות את שכר המינימום; בסכום הזה אפשר לשפר את התחבורה והתשתיות, להוסיף אלפי מיטות בבתי החולים ולפתח את הנגב והגליל. וכמובן שעם נפט טבעי כחול – לבן מחיר הדלק יצנח משמעותית, שכן כבר לא יהיה צורך לגלם במחיר הסופי לצרכן את המס הכבד שכל אחד מאתנו נושא על כתפיו היום.
שימו לב! ההזדמנות הגדולה של מדינת ישראל.
האם ידעת שישראל צורכת ביום כ-30 אלף טונה של נפט, שהם כ-270 אלף חביות ביום, שהן כמיליארד חביות בשנה?
נפט משמש אותנו לכל צורכי החיים – מדלק, דרך חומרים לסלילת כבישים, לחומרים פלסטיים ועד לחומרים לתעשיית המזון והרפואה. בנוסף, ארגון האנרגיה העולמי קובע שהנפט יהיה מקור האנרגיה הקיומי גם ב-2035. בלעדיו אנחנו לא יכולים לנסוע לעבודה, להגן על המדינה ואפילו סתם לטוס לחו"ל.
תגליות הגז שיפרו את מצבה האנרגטי של מדינת ישראל, אך חיינו עדיין תלויים בנפט, שמגיע אלינו ממדינות כמו אזרבייג'ן – דרך טורקיה.
אנחנו עדיין תלויים במדינות חיצוניות כספקיות נפט, דבר העלול להציב את ישראל במצב מסוכן מבחינה פוליטית, כלכלית אך יותר מהכול – ביטחונית.
נסו לדמיין מה יקרה אם אחת המדינות האלה יסגרו את הברז? באיזה מצב ישראל תמצא את עצמה במלחמה הבאה נגד חיזבאללה? מה יקרה אם נסראללה יממש את איומיו להפציץ את מקורות האנרגיה ואת כל הנמלים – כולל שדה התעופה בן גוריון ונמל חיפה? מה יקרה אז?
התשובה לכך מטרידה.
בתוך שבועות בודדים בלבד ישראל עלולה למצוא את עצמה לראשונה מאז מלחמת יום הכיפורים במצב של סכנה קיומית.
אם יש לנו נפט ברמת הגולן, אין לנו את הפריבילגיה לוותר עליו.
נפט ישראלי יכול לשנות את המשחק ולשפר את חיינו בישראל באמצעות השקעה ברווחת אזרחי המדינה.
הצטרפו אלינו למסע והמשיכו לעקוב אחרי ההתפתחויות וחדשות.
עקבו אחרינואנו בחברת אפק מאמינים כי ההגנה על הסביבה היא מפתח להצלחת הפרויקט, לכן אנו פועלים מתוך מחויבות סביבתית וקהילתית בצורה אחראית ושקופה ובתיאום עם כל הרשויות והגורמים הרלוונטיים, בדגש על הנחיותיהם ופיקוחם הצמוד של המשרד להגנת הסביבה ורשות המים.
מאחר וקידוחי החיפוש הם זמניים, נבחרו לשם כך אתרים שמאפשרים ביצוע עבודה ללא שינוי מהותי של הקרקע תוך שימוש בתשתיות קיימות. גם החברה שנבחרה לביצוע הקידוח, Viking Drilling, היא מחברות הקידוח הוותיקות, המנוסות והמתקדמות בעולם.
אנו מתחייבים כי גם אם נמצא ונפיק נפט, נמשיך לשמור את הגולן ירוק, יפה ונקי. ואיך נעשה את זה?
המדענים, הגאולוגים והמהנדסים שלנו – כל אחד בתחומו – שקדו על בניית תכנית ייחודית המתייחסת לכל נושא ונושא.
טכנולוגיות הפקה מודרניות בהן אנו משתמשים,כמו קידוחים אלכסוניים ואופקיים, מאפשרים לקדוח במשטחים עצומים בתת-הקרקע מתוך אתר בודד בשטח מעל פני הקרקע, שגודלו לא עולה על שטחו של מגרש כדורסל. פרקטיקה זו, בה נעשה שימוש נרחב בעולם, מאפשרת גם גמישות בבחירת אתרי הקידוח תוך התחשבות בסביבה ובאוכלוסייה.
מחפשי הנפט בגולן צפויים להודיע בקרוב, בזהירות המתחייבת, כי איתרו שם נפט בכמויות גדולות למדי.
הד"ר יובל ברטוב, הגיאולוג הראשי ומבעלי החברה, מסביר מה עומד מאחורי התגלית לבן כספית וד"ר אריה אלדד
מה קרה לתעשיית הקידוחים הישראלית, שרק לפני זמן לא רב שחררה הצהרות אופטימיות על עצמאות אנרגטית כחול-לבן?
אחת האטרקציות המעניינות היתה באזור קיבוץ נטור שבדרום רמת הגולן, שם נערכים בימים אלה קידוחי נפט והחברה המפעילה את הקידוחים פתחה את שערי אתר הקידוח לציבור הרחב.
כתבה מהתוכנית "מבט" בערוץ הראשון על הסיורים באתר הקידוח. כבר למעלה מ-1300 ישראלים הגיעו לשמוע איך אנחנו קודחים ולשאול שאלות.
סיקור של הסיורים המתוכננים באתר הקידוח על ידי רעות מישור.
ראיון בערוץ 10 עם ד"ר יובל ברטוב, הגיאולוג הראשי שלנו, שמזמין אתכם להגיע לסיור ראשון מסוגו בארץ באתר חיפוש הנפט בנטור במהלך חול המועד פסח.
בג"ץ דחה את כל ההתנגדויות לפרויקט והבוקר החלו עבודות חיפוש הנפט סמוך לקיבוץ נטור שברמת הגולן. לדברי חברת "אפק", המבצעת את הפרויקט, הפקת הנפט בגולן צפויה להכניס מיליארדים לקופת המדינה
בתום מאבק משפטי ארוך מול תושבים וארגונים ירוקים, החלה השבוע הקמת מגדל הקידוח ליד היישוב נטור. בעוד ארבעה חודשים ניתן יהיה לדעת אם הזהב השחור אכן מצוי בקרקע. ביקור באתר חיפושי הנפט הראשון מאז ומעולם בגולן
פעיל גרינפיס פרסם כאן מאמר בו האשים את חברת "אפק" כאחראית לזיהוםהכנרת שיגיע בעקבות קידוחי הנפט שזו מבצעת בגולן. לבד מזריית חול בעיניי הציבור, יש במאמר אג'נדה שמתעלמת מהרווח האפשרי לחברה כולה